Tuesday, May 15, 2012

SA CRITICAM INTELIGENT

             QUO VADIS  4








SA  CRITICAM  INTELIGENT     
hotia
impostura
infatuarea
hazul de necaz

PASIVITATEA

CRITICATI , DAR  NU  DISTRUGETI  !

CIMITIRUL VESEL DE LA SAPANTA – MARAMURES



Despre morti numai bine si vesela amintire , noi cu vii avem ce avem !

M O R B U L   C R I T I C I I

Sa nu credeti ca numai noi romanii suntem  un popor cu bun simt, cu umor, simtul masurii, buni si toleranti. Noi ne tulburam numai daca nu suntem apreciati sau criticati  de catre alte popoare si atunci declansam si noi arma criticii, constatand printre altele ca acestia, nu au nici macar una din calitatile noastre de mai sus.
Ciudat este, ca tot la noi s-a nascurt si proverbul : "Sa moara si capra vecinului" ! Deslusit , moartea caprei vecine inseamna : "daca mie imi este rau , atunci sa fie la toti" ! Acesta se pare insa ca nu a dat de gandit filozofilor neamului si nici duhovnicilor vreun motiv de predica .
Asadar, problema caprei vecinului ramane pe mana amatorilor cu gandire atipica si care pun problema interogativ , dar , de ce sa moara ...? Si, iata cum se naste dizidenta , atitudinea ostila curentului de opinie populara disimulata , care , de ani buni incoace are o acutizare a egoismului si a simtului critic peste limita , devenind astfel ,"morbul critic".
Se pare ca in democratie romanii traiesc voluptatea "calcatului in picioare a tot si toate ", ca o reactie adversa la anii de democratie nu prea populara a socialismului multilateral desvoltat, cand atitudinile critice erau periculoase.
*
Dar sa revenim la problema de baza a criticii rationale si eficiente. Traim penibilul paradoxal al criticii prezentului in falsa antiteza cu exigentele si disciplina anilor dictaturii comuniste, ca si cand acestea nu ar fi compatibile cu democratia contemporana. Ba chiar avem raspandaci ai ideii ca : "suntem in Romania unde hotia si impostura nu se pot combate iar disciplina si exigentele sunt lipsite de sens, ca... nimeni nu le apreciaza si doreste" ! Sa fie oare adevarat !? Nu am auzit inca o critica explicita a acestei atitudini distructive . Emisiunile  televizate - "talk show-rile de invitati cu "staif" - pe tema coruptiei par a fi  praf in ochii multimii ; unu  doi arestati "cu pompa" pentru...29 de zile , apoi totul intra intr-un con de umbra, exceptand cazurile demonstrative care tin ceva  mai mult timp afisul , si care apoi , sunt eliberate discret din detentie "suferind de claustrofobie si... priapism secundar".
Sa nu bagatelizam sau sa ignoram nici-o clipa fosta clasa politica comunista si urmasii sai care s-au privatizat si pricopsit fraudulos din tot ce s-a putut fura din avutul national si careia ii este bine ; la tot restul , nu le este bine, iar unora le este chiar foarte rau. Rau, de ce ?
Baietii destepti in armura politica si-au asigurat  "marxist, acumularea primitiva de capital " si depasec criza aplicand curbele de sacrificiu pe spinarea multimii , ei , afisandu-si ostentativ opulenta si maimutarind manierele burgheziei de aiurea.
In acest avatar, critica starii de fapt are un sens profund moral  si trebuie urmata de masuri corective certe, fara intoarcerea la vreo dictatura !
*
In dezvaluirea  lucrurilor criticabile din starea de fapt a tarii, mass-media are un rol principal.
Trebuie depasit momentul actual de "batut apa in piua" cu lumini, decoruri,  capete rase in  costume Armani, neologisme, confuzii, tampenii si marlanii enuntate cu multumire de sine  si superioritate, cand a invitatilor, cand a moderatorilor.
*
Miezul problemei in morbul critic national este ca ni se serveste acesta supapa a criticii pentru  decompresarea tensiunii de masse , inclusiv iesirile sindicale facand parte din acesta tehnica de diversiune pentru mentinerea statu quo-ului .
Parafrazandu-si predecesorii ideologici celebri , neocomunistii de eterna tranzitie , sau clasa politica cum o flatam , isi pun in miscare mijloacele de propaganda pe principiul : “ criticati , criticati , criticati , daca vreti sa nu se schimbe nimic , si sa va perpetuati succesiunea la puterea politico-economica ! Toata garnitura politica a facut si face parte din vechiul sistem revigorat cu noi cadre . Baietii destepti din politica lucreaza psihologic , profesionist , si fara rateuri.
Una din caracteristicile noastre psihologice ca popor este si faptul ca actele grave de revolta cu violenta decisiva pentru o schimbare , nu se produc daca energia negativa acumulata se dreneza prin incurajarea critcii verbale libere , a criticii de presa si televiziune sau abaterea atentiei asupra unor alte evenimente de aparenta mai grava.
In asemenea imprejurari refularea se produce in acte de violenta  familiala , negativism civic , distrugeri de bunuri publice , infractionalitate sporita , emigratie , etc. Cerbicia critica privind anumite persoane si subiecte ne apare direct suspecta , cum este cazul atacului la monrhie , de care noua noastra democratie originala se teme aproape organic !
Comunismul a murit , traiasca comunistii reciclati in partidele politice cu denumiri uzurpate sau imprumutate de prin lume , pentru “adormirea vigilentei maselor ” , vorba lor. Comicul de situatie din asa zisul  Parlament  al  Romaniei sunt luarile de cuvant cu  afirmatii de tipul : “ noi social-democratii , noi liberalii , noi liberal-democratii , etc – “ adoptam masuri de stanga , adoptam masuri liberale , adoptam masuri de protectie sociala , am salvat tara de la imposibilitatea de plata , am platit pensiile si salariile (!?) facand un nou imprumut la FMI (al catelea !?) etc , etc.
Parlamentul este institutia politica fundamentala, sacra, a statului democratic.
Ca sa vedeti ce putere detine acesta noua Organizatie de Baza (parlamentul)  si organizatiile aferente (partidele) , vedeti cum “l-au ars” chiar si pe  carismaticul lor Presedinte  (zis Base)  ca , de la amentintarea acestuia ca-i desfiinteaza  ori ii reduce numeric  , carismaticului Presedinte  “i-a palit carisma si , i se popularizeaza gafele mergand pana acolo cu perfidia si ticalosia incat mai ca se dau si monarhisti de ocazie , numai sa-l pedepseasca si sa  se pastreze starea de fapt. In esecul general si prolifearea lui , vina nu revine Parlamentului , ci elementului uman ,  parlamentarilor , a ideologiei si pozitiei  lor de principiu. Acesti arivisti sunt produsul unei societati viscerale decazute spiritual si civic , de un concept primitiv si egoist , amoral si apolitic sau  politic perimat , condamntati pana la sfarasitul vietii indiferent de varsta ,  la  a gresi perpetuu cu buna credinta , in cauza lor. Marea problema este , cand  si cum scapam de acesta plaga  pentru pastratrea respectabilitatii institutiilor democratice si indreptarea lucrurilor.
Sa nu ne lasam pacaliti de prezenta demonstrativa dar si pur decorativa  - bine gandita propagandistic - a unor personalitati autentice prezente in parlament , acestea avand o influenta nula in luarea deciziilor  sau propagarea ideilor valoroase.
Parlamentul are - se zice - o activitate prodigioasa cu un volum imens de activitate , luata la amanunte insa , aiuritoare si total neproductiva sub aspectul celor trei probleme cardinale ale Romaniei : crearea locurilor de munca , cresterea venitului pe cap de locuitor , stoparea emigratiei indiferent de culoare , Din solutionarea acestor probleme ar trebui sa rezulte obiectul coplesitor al muncii parlamentare si nu din scutirea de TVA si datorii a tovarasului Portocalescu !
Ultima diversiune este aducerea in prim plan a unor posibile evenimente dramatice colportate de un popular foileton politic , aparut din The Sunshine Press prin anul 2005  “ WikiLeaks.ro , (We help you safely get the truth out)”  si care , afirmativ , publica din corespendenta secreta a Departamentului de Stat American , documente care intereseaza si Romania. Amintesc : posibil conflict armat cu Rusia , motivul ( !?)  Romania isi traieste ultimile clipe ca Stat National , dece ( !?) , la usa , bate Razboiul Mondial , cine cu cine incepe (!?)
*
Sa nu ajungem la inmormantrea democratiei , ci a inactiunii si anarhiei  a inconstientei si morbului  critic stupid a toate si a tot , ce nu duce nicaieri . Aceste tare sa le inmormantam cu epitaf vesel !

D i o g e n e

 


                  

No comments: