Sunday, December 1, 2013

REPUBLICILE BALCANICE


          Quo vadis Domine  !?
                         18


REPUBLICILE BALCANICE 
si o politica neprietenoasa.
Romania prin pozitia geografica si latinitatea ei are o vocatie cert Europeana si mai putin regionala Balcanica. Viitorul si destinele ei socio-politice  o intreapata fara alternative spre Occident , fiind in acelas timp insa si permanent , preocupata de politica Rusiei fata de ea , si fata de Balcani.


Rusia mai duce inca o politica onirica expansionista si , inca mai este turmentata de testamentul politic al imparatului autocrat Petru Cel Mare (1672 – 1725), visandu-se  stapana pana la marile calde. Rusia stie sa astepte !
Istoric vorbind politica ruseasca fata de Romania se defineste inca din anul 1812 (Tratatul de la Bucuresti , dupa razboiul Ruso-Turc din 1806-1812) , prin ruperea in doua pe Prut a Moldovei , crearea provinciei Basarabiei si efortul de rusificare a ei timp de 106 ani , (1812 -1918) si apoi inca 51 de ani (1940 – 1991 pana la 27 august , cand acesata si-a declarat independenta tot la indemn subtil rusesc).

Dupa inca 200 de ani , in  2012 apare un  „concept imbunatatit chipurile de un cetatean moldovean , Sveatoslav Mazur” , privind soarta Romaniei si a provinciilor sale de Nord-Est .


Mişcarea „Moldova Federativă”, lansată ieri la Chişinău, propune crearea unei noi ţări în care să intre cinci republici autonome: Moldova de Est, Moldova de Vest, Republica Moldovenească Transnistreană, Republica Găgăuzia şi Republica Bucovina. În noua structură statală ar urma să intre şi Regiunea autonomă Basarabia.
Sveatoslav Mazur, liderul noii mişcări, anunţă pe site-ul federatia.md că aceasta are drept scop “centralizarea poporului moldav multinaţional în jurul ideii renaşterii Patriei-Mamă Moldova şi pentru a salva teritoriile istorice de laşi şi trădători”.
El propune şi o strategie de federalizare în care să intre Republica Moldova, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, care fac parte din Ucraina şi Moldova din dreapta Prutului.
Potrivit aceleiaşi strategii, populaţia noului stat federativ va constitui 10,5 milioane oameni, care vor locui “pe întreg teritoriul fostului cnezat moldovenesc”.
Republica federativă va avea o formă de guvernare prezidenţială, iar organul legislativ va fi alcătuit din două camere. Camera superioară va include 71 de deputaţi, care vor fi aleşi în circumscripţii uninominale pentru un mandat de nouă ani. Camera inferioară va fi alcătuită din 201 deputaţi aleşi pe liste de partid pentru un mandat de patru ani
 Limbile oficiale în noul stat ar urma să fie “moldoveneasca” şi rusă, iar drapelul naţional - bicolorul roş-albastru cu capul de bour drept stemă.
Totodată, noul stat ar urma să facă parte din Uniunea Euroasiatică a lui Vladimir Putin.
De notat că Sveatoslav Mazur face parte din Partidul Patrioţii Moldovei şi se declară ezoterist, el fiind şi director al Institutului de Ezoterism, Psihologie şi Viaţă Reală din Republica Moldova. 
( De Ion Preaşca – Adevarul )
                                                                                    * * *
Politica bolsevica fata de Romania - inca de acum 96 de ani din timpul revolutiei din 1917  - ne-a dat un prim avertisment ce putea avea grave consecinte asupra istoriei Romaniei si poporului roman.
In timpul primului Razboi Mondial  Regele Ferdinand si Regina Maria erau impreuna cu guvernul de criza refugiati la Iasi , din Bucurestiul ocupat vremelnic de germani. Elementele bolsevice din trupele rusesti (aliate , stationate in  Iasi la Socola) , au primit ordin (de la Lenin) sa treaca la o a actiune armata pentru  asasinarea famliei Regale Romane si instaurarea unei republici bolsevice. Planul insa a esuat si trupele rusesti au fost constranse sa paraseasca Iasii si Moldova.
Ostilitatea criminala antimonarhica a bolsevicilor  a inceput in Romania in 1917 si , s-a concretizat mai apoi prin masacrarea la 17 iulie 1918 tot din ordinul lui Lenin , a familiei imperiale a Rusei la Ecaterinenburg.

                                     
Tarul Nicolae al II-ea (Romanov), Alexandra (von Hessen) si cei cinci copii, (Olga, Tatiana, Maria, Anastasia si Alexei) asasinati de comunisti.
Instaurarea puterii Sovietelor nu a intrerupt  politica imperiala de expansiune ci din contra , a continuat-o cu mai multa eficienta prin  alianta initiala cu Germania nazista ! Asa dar dupa alti 23 de ani , in 1940  adica acum 73 de ani , prin Pactul Hitler – Stalin (Moscova, 23 august 1939)  Romaniei ii este rapita din nou Basarabia  si  in plus Bucovina de Nord si Tinutul Hertei.Despartirea - prin alipire la Ucraina - a celor doua judete din sudul Basarabiei , Ismail si Cetatea Alba , au realizat puntea strategica directa spre Dobrogea si Bulgaria. Baza militara de pe malul stang a Nistrului din Transnistria , este primul cap de pod militar al Rusiei spre Balcani , mentinut cu obstinatie. Refuzul restituirii tezaurului Romaniei incredintat Rusiei  in 1917 spre pastrare temporara si salvare de ocupatia germana , rapturile teritoriale si politica vadit neprietenoasa , baza militara din Transnistria , etc , definesc atitudinea reala a Rusiei fata de Romania.

In relatiile cu Rusia smerenia si bunavointa romaneasca - proverbiale” nu au avut ecou , si , nici un dialog diplomatic bazat pe dreptul international. Politica rusesca a fost si a ramas  o politica de  f o r t a   s i  d i c t a t ! In ideologia fatisa sau ascunsa a  Rusiei privind Europa de Est , Balcanii si Marea Neagra au fost intotdeauna considerate ca un fief rusesc. Tarile balcanice deci , ii stau in cale. Drumul spre Bosfor si Adriatica trece prin Romania si Bulgaria iar drumul spre Mediterana (prin fosta Yugoslavie) : Serbia , Muntenegru , Bosnia-Hertegovina si Croatia.

 Stapanirea malului  stang al Bosforului si prezenta la marea cea calda a Mediteranei se face deci , prin stapanirea Balcanilor !
In ecuatia politicii rusesti fata de Balcani „nuca tare” ce va fi greu de contracarat – si… imposibil de spart… va fi Turcia. Acesta supozitie este  o speranta nu o iluzie! Atrage insa atentia faptul ca Turcia - desi membra NATO - este tinuta la distanta cu oarecare fermitate de catre Uniunea Europeana in aspiratiile sale de cooperare economica si de integrare Europeana in perspectiva. Care este cauza reala a „reticentei integrative  fata de Turcia” ?


                            
TURCIA , impartirea in provincii
Cu rabdare si perseverenta , folosind toate mijloacelele de la cele diplomatice pana la forta militara brutala , dar mai cu seama prin diversiune si agenti de influenta , pe un parcurs ce poate dura si peste  100 de ani , Rusia isi va  face drum spre Sud-Vest metodic , constant si uzand de toate posibilitatile si conjuncturile.Oremus ut non fiat” !
Eliminarea monarhiilor balcanice a fost si este inca una din etapele de deconsolidare statala si slabire  a unitatii  tarilor ce vor fi absorbie si stapanite de catre ea ca simple provincii , in drumul sau spre Sud-Vest , si… poate si mai departe!
Astfel , in toate tarile Balcanice a dus o politica speciala si sustinuta , de propaganda  si  diversiune antimonarhica , cu bataie lunga.
Dupa anul 1947 anul inlaturarii  brutale a Monarhiei Romane ,  in educatie si in tara , s-a dezlantuit  cu metoda si obstinatie o  ampla propaganda antimonarhica mincinoasa , care a continuat neintrerupt  si dupa anul 1989.
„Curentul antimonarhic” European cel mai manifest , cu exceptia celui francez si Italian , este cel Balcanic,   « preparat insa in afara Balcanilor , in laboratoarele psihologice ale unor  servicii secrete » !Atitudinea antimonarhica si de slabire a coeziunii nationale si statale prin faramitare regionala , este rezultatul activitatii politice a  agentilor de influenta din est si vest in  baza unei conivente diplomatice cu Rusia. Aceasta politica s-a concretizat in  dezmembrarea Cehoslovaciei si a  Yugoslaviei avand se pare o sustinere tacita dar ferma , a Germaniei.
Dezmembrarea Romaniei prin tentativele din 1989 - o ocupatie de pacificare din Est si Vest  motivata de un  genocid  :  „ peste 60.000 de morti  (!?) , etc  ”, nu a functionat ! Provocarile unguresti de la Targul Mures din martie 1991 contra
Vetrei Romanesti” , desaemeni nu au putut motiva o interventie straina de pacificare.
In anii 1990-92 Bulgaria si Romania aveau conditiile cele mai favorabile de „jure” , pentru reinstaurarea monarhiilor inlaturate prin violenta ,  reoficializarea constitutiilor in vigoare avute  in anii 1945 si 1947 , si organizarea de alegeri  libere , pluripartide si democratice !
In Spania dupa incetarea Dictaturii , insusi  Generalul Franco a asigurat succesiunea de drept la conducerea statului prin chemarea pe tronul Spaniei la 22 noiembrie 1975 a Printului Juan Carlos , ce devene astfel  rege in 1976  conform Consitutiei Spaniole.
Pentru alungarea monarhiilor din Balcani , cel de al II-lea Razboi Mondial si intelegerile aliate (Anglia, URSS si SUA ) de la Teheran si Yalta , au fost foarte utile si in deplin consens cu obiectivele de perspectiva ale politicii regionale rusesti.
In Yugoslavia monarhia a fost  abolita de catre comunistii lui I.B.Tito in 1945. Familia regala Yugoslava insa , Petru al II-la Carageorgevici  Maria (Principesa de Romania) si mostenitorii , a fost contransa inca din anul 1941 de catre ocupatia germana , sa se retraga in exil la Londra.
Perpetua sete de sange regal a comunistilor a fost satisfacuta in  Bulgaria
in februarie 1945 cand , prințul Chiril si sute de alti oficiali ai fostului guvern au fost arestati si acuzați de crime de război. Chiril și ceilalți regenți , plus 22 de foști miniștri și alți oficiali , au fost executați.
În septembrie 1946 monarhia Bulgara a fost abolită. Ultimul Rege Bulgar  de drept , Simion al II-lea , a fost ales Prim Ministru al Bulgariei (2001-2005).

Acest lucru - chiar si in formula republicana -  a fost dezavuat de anumite cercuri politice (Est- Vest) ! 

                                           
                                            Printul Chiril al Bulgariei asasinat de comunisti.
Monarhia Albaneza (singura musulmana) a fost alungata de ocupatia fascista italo-germana din 1941 si a incetat sa mai existe oficial , din 1944.

Ultima monarhie Balcanica alungata dupa sapte ani de dictatura militara , a fost cea a Greciei in 1974 ; si acesata  insa , dupa alte doua  tentative temporare in anul 1924 respectiv in 1935.
Reinstaurarea monarhiilor Balcanice ar reda acestei regiuni a Europei o noua siguranta strategica si o noua coerenta socio-economica regionala chiar si in cadrul Uniunii Europene.
Politica Americana si cea Europeana obstructionista restauratiei  monarhice in Balcani , serveste prin  coniventa diplomatica intereselor regionale rusesti  , dar , se realizeaza  si un  control de subordonare politico-economica mult mai simplu pentru Romania si Bulgaria de catre U.E.
 In mod ciudat U.E.  are probleme „specifice” cu precadere in Grecia Bulgaria  si Romania.
Gogorita propagandista republicana se foloseste de cutumele democratiei implicand chipurile « rezultatul unui  Referendum » in care popoarele balcanice sa opteze pentru forma de guvernamant : « Republica sau Regat «  !

Acesta capcana perfida se bazeaza pe siguranta dezorientarii populatiei
privind optiunea monarhica sau republicana si manipularea votului.
Corolarul expansionismului  rusesc demonstrat inca de acum 480 de ani (1533) , constrang tarile balcanice la o politica externa vigila , de cooperare inteligenta  si de permanenta consultanta la cel mai inalt nivel , un nivel trainic si sigur in timp , cum numai cel monarhic poate conferi , istoric.


Reinstaurarea monarhiilor Balcanice ar reda acestei regiuni a Europei o noua siguranta strategica si o noua coerenta socio-economica regionala chiar si in cadrul Uniunii Europene.
In privinta reinstaurarii monarhiilor in Balcani consimtamantul politic al Rusiei si al unor tari Europene precum Germania si Franta nu va fi obtinut niciodata sau va putea fi
cumparat” la un pret prevazut de vanzator , ca  inacceptabil.
Dupa anii 1989 - 1990 s-a pierdut un timp extrem de pretios in chestiunea restaurarii Monarhiilor Balcanice - dovada a unei supervizari externe a unui grup politic cu interse regionale  si cu capacitate de decizie certa.
La Yalta in 1945 , singura tara participanta Europeana - necontinentala - a fost Marea Britanie. Intelegerile heghemonice peste capul popoarelor continua.
La summitul de la Malta cel putin formal , Europa nu a mai participat deloc (!) Cu alte cuvinte , soarta unei parti importante a Europei a fost decisa pe termen lung , de
doua puteri  neuropene : Statele Unite – America , si Rusia – Eurasia.
Dizidenta anticomunista  Est-Europeana nu a fost nici macar formal consultata – desi se hotara si soarta ei -
 ca sa nu mai vorbim de absenta absoluta a reprezetarii   Europei Central-Estice la acest summit , macar si in calitate de observatori neoficiali.
Aceasta atitudine este repetarea unui act heghemonic de sfidare.
Aceste doua realitati  istorice ar trebui sa dea de gandit popoarelor balcanice privind un posibil statut monolit in politica externa si de aparare pentru viitor. “Divide et impera” - este deviza adversarilor ; s-o intampinam inteligent si pregatiti!


" Uniunea Europeana de Rasarit "
                                                                 **
Imperiul Roman s-a scindat in doua sub presiunea barbarilor , in cel de apus (395 - 476) si cel de Rasarit , de la anul 476  la 1453 – pana la  cucerirea Constantinopolelui  de catre Turci.
Uniunea Europeana  (in 1958 , initial cu 6 state) ar putea avea aceiasi soarta de scindare utila si pasnica intr-o Administaratie de Vest la Bruxelles si Strassbourg , si una de Est , la Bucuresti si Atena.
Turcia membra NATO ar putea  avea atunci alte perspective privind aspiratiile sale Europene si un rol mult mai evident in securitatea Europeana locala si globala. Germania s-ar putea exercita cu mai multa usurinta rolul de „sef de Cartel European”  si ar fi scutita de „sarcini ambarasante” legate de Grecia Bulgaria , etc ! Pentru moment… o fantezie sau nu , tehnocrati competenti si apolitici ar putea da un raspuns realist si decisiv !
Santajul Rusesc cu gaze, petrol , oleo si gazoducte ar avea alta baza de negocieri.
                                                                  ***
          Problema restaurarii Monarhiilor Balcanice implica doua aspecte sensibile:
                                               
- varsta monarhilor , si
                                               - asigurarea succesiunii (competente) .
       -   Tronul Albaniei nu are un succesor desemnat si cunoscut la moartea Regelui Leka I Zogu (1939-2011).
       -  Regele Simion al II-lea (n.1937 , absolvent de drept si administrarea afacerilor (economie) , succesori :  Printul Kardam de Tarnovo (n.1962)   si Principesa Karina.
      -   Regele Constantin al II-lea al Greciei (n.1940 , succesori : Alexia (n.1965)  Pavlos , Nicolaos , Theodora , Philipos.
      -   Regele Mihai I de Romania  (n.1921 , succesoare : Principesa Margareta (n.1949 , Universitatea din Edinbourg , Sociologie Medicala si Politici de ocrotire sociala.

    
 -  Printul Alexandru al II-lea al Yugoslaviei (Serbiei) (n.1945 , succesori : Peter III (n.1980).
                                                                     *
Admitand ca Rusia si-ar fi schimbat totusi conceptul expasionist teritorial dupa abolirea Comunismului (1918-1991)  si implozia Uniunii Sovietice ( 1922 -1991) ; noul  concept , evoluand legat de logica punerii in valoare - in favoarea bunastarii populatiei sale a resureselor naturale si umane generoase -  coeziunea Balcanica , isi pastreaza oricum valabilitatea. 
  
 Uniunea Sovietica (U.R.S.S.) in anul 1989.
              Compunerea statala a Comunitatii Statelor Independente (C.S.I.)  in 2013.

Europa Rasariteana :  Belorusia , Ucraina , Armenia si Rusia Europeana pana la Urali.
Asia Centrala :  Azerbaijan , Turcmenistan , Kazahstan , Uzbekistan , Kyrgystan ,Tadjikistan.
Asia : Rusia Asiatica , de la muntii Urali la Oceanul Pacific.
Moldova si-a declarat independenta la 27 august  1991 iar Georgia , la 9 aprilie 1991 a organizat (Hamzagurdia) un referendum cu 89% din populatie in favoarea independentei fata de URSS.




Cu putin mai putina nostalgie stalinista , cu mai putina fantezie heghemonica si numaratoare a focoaselor nucleare puse in prastie stie Dumnnezeu pe sub ce mari si tari din „Continentul Rusesc Euro-Asiatic” noua Rusie , ar trebui sa-si inceapa reconstructia precum capitalistii rosii , chinezii !!!
Prietenia cu Americanii , este o „smecherie negustoreasca” paguboasa si  contra Europei ! Putin ar trebui sa se bazeze pe intreprinzatori ne mai umpland puscariile cu ei , pe economistii vizionari , si mai putin pe “”urechistii”” fosti camarazi din tinerete !!!

Rusia ramane o forta planetara prin totalitatea resurselor ei ;  omenirea asteapta insa o schimbare de mentalitate in  ideologia expansionista , o schimbare de metoda politico-diplomatica : forta si dictat , santaj , capa si spada , etc !
Rusia viitorului in relatiile cu vecinii si restul lumii nu se va mai putea baza numai pe o politica brutala de forta , si aproape total mioapa privind  " pericolele economice ale Chinei Noi "!

                                                           * * * * * * * *

UNIUNEA EUROPEANA MONOLIT , 2013

Uniunea Europeana are varsta de 55 de ani si este compusa din 28 de state.
A inceput sa fiinteze dupa razboi  fondată fiind  în
1951 (Tratatul de la Paris) si compusa din Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda, sub denumirea de „Comunitatea Carbunelui si Otelului” (CECO) devenind apoi in 1958 „Comunitatea Economica Europeana” (CEE). Prin tratatul de la Maastricht s-a înființat Uniunea Europeană sub prezenta denumire din 1993.“Uniunea funcționează printr-un sistem de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negociere între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană,  Consiliul European,  Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetățenii europeni ”. (Wikipedia)Uniunea Europeana este un succes politico-economic asociativ indiscutabil , dar , cu semne de eroziune si disfunctii odata cu extinderea pe neprgatite in unele tari din Europa Central-Estica.
Cadoul Ruso-American facut Uniunii Europene dupa 1989 , seamana mai mult cu darul grecesc facut Troiei  :  calul de lemn care i-a adus pieirea.
Uniunea Europeana functioneaza bine pentru unii si rau pentru altii. Trebuie gasita o solutie realista de redresare , dar , nu in defavoarea egoist-politicianista  a cuiva dintre actualii membri.
Pana la solutia reparatorie realista  de redresare , suntem indreptatiti sa tatonom in orice idee  fantezista sau nu  !
                                                                                     * * * *                                 
Uniunea Europeana de Est. O Confederatie Balcanica (!?)
O noua “Constructie unificatoare Balcanica” nu trebuie sa fie o improvizatie „cetateneasca democrat-populist-republicana ” confuza si nefunctionala , ca in mai toate tarile fost comuniste   in care membrii sai , se manifesta care de care mai autoritar , mai darz nationalist , mai independent si mai in opozitie cu majoritatea , ca sa-si pastreze chipurile identitatea si… sa slujeasca anarhia pe post de democratie .Constructia Balcanica trebuie sa aiba  „calitatea inegalabila si rafinamentul politic de arbitraj al institutiilor Monarhice” ! Constructia Balcanica nu trebuie sa fie o piatra in drum , de inlaturat cu o simpla lovitura de cizma ci  , o stanca veritabila capabila sa stavileasca orice puhoi ! Mai intai ii trebuie o vointa sincera de coeziune politica , de progres economic efectiv , si sentimentul de mai mare siguranta impreuna. O politica bazata pe onestitate si competenta.
In acesta directie si pentru acesta mare lucrare , trebuie sa se mobilizeze intelighentia Balcanica autentica si de varf , pentru a prefigura cu competenta si discretie o Uniune Europeana Balcanica , avand ca baza comunitatea politico-economica si de aparare , si , Restauratia Monarhica.
                                                                    **
Tarile egoiste si bogate ale actualei Uniuni Europene vor dori si vor si actiona in directia ruperii complete a tarilor balcanice din Uniune. Noi dorim o Uniune Europeana cu doua  „aripi” economice , de Vest si de Est , daca o asemenea constructie politico-economica este mai eficienta si mai echitabila in opinia expertilor economici , si nu a politicienilor oportunisti  !
Actuala situatie din Uniunea Europeana , direct jigneste tari ca Portugalia , Spania , Italia , Romania , Bulgaria si Grecia.
In actuala  U.E. ceva este putred si nesincer iar jocurile financiare au luat locul misiunii sociale.
In asemenea conditii Uniunea nu mai slujeste unitatea si prosperitatea Europeana ci , numui interse de grup finanaciar intra si extra Europene.
Suntem intr-un moment de cumpana - si…sa fim drepti si curajiosi - in care, „majoritatea sclifosita franco-germana  duce politica strutului si trage spuza pe turta ei”! 
Este de remarcat si propaganda anti Romaneasca mediatica , ce interpune cu neobrazare  , problema Tiganesca Balcanica - devenita Europeana , ca o problema a relatiei  cu Romanii si cu  Romania.
 In Uniune , e c h i t a t e a  este un principiu fundamental , azi uitat de catre aceasta.
Ducem o mare criza de personalitati Europene autentice si determinate , cu exceptia Germaniei care astfel isi permite dirijismul de sacrificiu pe seama tot  a … „sarantocilor ilustri”, zvarliti in groapa cu lei a F.M.I. , care , nu se sfieste sa practice o politica de imprumuturi umilitoare dictatoriala si  de santaj.

 Perspectivele de extindere ale Uniunii Europene
 



                                                                                                       D i o g e n e 

                                                                            Diogene
                                                          Patrick Hiatt  Gallery  (n.1942 - )
  
 












                                              



No comments: