Monday, January 16, 2012

O ISTORIE FOARTE SCURTA A BRUIAJULUI IN COMUNISM



O   I S T O R I E  FOARTE  SCURTA  A  B R U I A J U L U I
 
R A D I O F O N I C   I N   C O M U N I S M

Dezinformarea si bruiajul pe calea undelor 

C o r t i n a   d e   f i e r 

 

La 5 martie 1946 , Winston Churchill , prim ministru al Marii Britanii intr-un discurs memorabil afirma :
De la Stettin, la Marea Baltica, pana la Trieste , la Marea Adriatica, o Cortina de Fier  a coborat de-a curmezisul continentului !”
Cu un an inainte, la 6 martie 1945 Romania  avea deja un guvern asa zis de larga concentrare demo-cratica „ in care comunistii aveau  portofolii  cheie  in
guvern si fortau sub protectia prezentei militare sovietice preluarea integrala a puterii . Acest lucru a fost realizat dupa 19  noiembrie 1946 prin falsificarea alegerilor parlamentare in care , rezultatele voturilor pentru Partidul National Taranesc  au fost atribuite Partidului Comunist din Romania si invers , fara drept de apel ! Orientrea Romaniei este directionata total spre URSS , legaturile cu America si Europa Occidentala devin din efective formale , iar ascultarea posturilor de radio Occidentale un delict .
Sovieticii si tarile satelite fiinteza progresiv circa patru sute de statii de bruiaj pentru anihilarea emisiunilor din cele sase regiuni radiofonice , si care in numele democtatiei si libertatii se adresau noului spatiu concentrationar comunist.
*
Nu dati uitarii lucruri a caror consecinte  se mai repercuta si azi in gandirea si mentalitatea oameniilor  de la care asteptam sclipiri de luciditate in decizii.
Activitatea de bruiere a posturilor de radio Europa Libera si Radio Libertatea au incetat abia in anul 1988 si aveau drept scop impiedicarea cunoasterii realitatilor si esecului regimurilor comuniste.
                                                                                                                               2.

Muntele Mic din Masivul Tarcu Godeanu la 1802 m , era un amplasament foarte favorabil unor emisiuni de bruiaj radiofonic ce vizau anihilarea cel putin pentru Banat si Oltenia  a emisiunilor posturilor de radio “V.O.A. The Voice of America” - Vocea Americii , retransmis pentru Europa  Central - Estica din Tanger si Munchen. Deasemeni , a posturilor „R.F.E. Radio Free Europe” – Radio Europa Libera si „R.L. Radio Liberty” cu antene de retransmisie in Portugalia si Munchen , si „Radio Vaticana” - Radio Vatican de la Roma , posturi de radio cu  mare audienta in Romania , pentru deceniile de dupa 1948.




Fotografia de mai sus este facuta in sfarsitul lui februarie 1972 la Statia de bruiaj de pe Muntele Mic , la relativ scurt timp dupa dezafectre , antena fiind deja demontata . Fundatiile antenei  , se pare , ca au fost dinamitate pentru disimularea functiei  insta-latiei dar  cazarma de deasupra statiei , in acel moment , mai avea paturile de campanie functionale si vizibile prin obloanele de protectie. Ceeace parea curios era parasirea cladirii ; inspatele acesteia  fiind  o marmita cu fasole , rasturnata si abandonata.  In disciplina militara romaneasca asemenea conduita era straina chiar si trupelor de securitate , altfel o armata disciplinata de interventie. Aceasta maniera de parasire a locatiilor militare cu dezinteres pentru mediu si cu abandonare de materiale s-a constatat in Ungaria la plecarea trupelor sovietice.



3.

Se poate specula ca deservirea statiei de bruiaj avea si personal  (O.P.W.) posibil sovietic (!?) *1) al Pactului de la Warsovia care tinea sub supraveghere vizuala si radio - inclusiv baza militara de aviatie de la Caransebes si care , a pararsit precipiat si cu masuri minimale de dezafectare a partii vizibile a instalatiei. Acesta statie de bruiaj putea avea insa eficienta si asupra defectarii emisiunilor radio ale bazei aviatice Nato de la Aviano  (Italia de Nord-Est) *2) cea de a doua activitate de bruiaj radiofonic civil fiind numai un camuflaj informativ”. Sub presiunea observatiei  satelit Americane si NATO si , a anumitor acorduri preliminarii privind acordarea  Clauzei natiunii celei mai favorizate” *3) de catre  Statele Unite , sabotajul  emisiunilor Occidentale radio a trebuit sa inceteze , iar in cazul de fata imediat !
Muntele Mic a fost un important obiectiv de supraveghere pentru Securitatea Romana avand o pozitie geografica si configuratie de teren in platoul central de varf favorabila aterizarii avioanelor usoare pentru debarcarea si imbarcarea conspirativa de persoane. Pe aici ar fi intrat si parasit tara cu avionul si Iosif Constantin Dragan *4) in anul 1949  cu destinatia Italia , fiindu-i intrezisa intrarea si sederea in Romania pentru 30 de ani. Pe versntul nord vestic erau amplastae doua unitati militare : de Vanatori de Munte , si de Securitate trupe , fosta unitate de spraveghere teritoriala si de deservire  a Statiei de bruiaj.
Din incercarea de a aprofunda informarea tehnica pentru presa radiofonica Occidentala si  a Comitetului National pentru o Europa Libera”  (infiintat la New York la 15 martie 1949) dar si a Congresului Statelor Unite , principalul sustinator al activitatii posturilor de radio Free Europe si Radio Liberty , s-a conclus ca prelucrarea preventiv  informativa  a martorilor  activitatii statiei , s-a facut  conform rutinei asigurandu-se temporar deplinatatea  conspirativitatii. Parasirea cladirii s-a facut probabil dupa evacuarea totala a materialului special de radio, demolarea acesteia fiind la dispozitia amatorilor de materiale.

* * *



*1) Prezenta oficiala a trupelor  Sovietice pe teritoriul Romaniei a incetat  in vara anului 1958 , cu abandonarea unei importante cantitati de material de razboi in fostele locatii.
*2) Baza militara  aviatica Americana-NATO de la Aviano , regiunea Friuli Venetia Giulia este o unitate de importanta strategica majora pentru operatiuni specifice in Europa Centrala si de Est.
*3) Acordarea Clauzei natunii celei mai favporizate s-a facut abia in anul 1975 dupa indelungi tratative si concesii printre care si permisiunea emigrarii evreilor.
*4) Iosif Constantin Dragan, de profesie jurist si istoric, dar mai ales un prosper om de afaceri italian, filantrop, creatorul Universitatii cu numele sau din Lugoj.
                                                                                                                                           

4.


Starea cladirii Statiei de bruiaj Muntele Mic , in februarie 1972 si vara anului 2004.





No comments: