Tuesday, December 30, 2014

DESPRE SANATATE

   Sub semnul Minervei













                A SUBMINA SANATATEA SI CULTURA UNUI POPOR  ___________________________________________________
                                                                                   
Scrisoarea III-a
                                                                   Mihai Eminescu

                                                        . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
                                               Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
                                                  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
                                                        Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
                                                        Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
                                                        Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
                                                        Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! „
                                                  publicata la 1 mai 1881 in revista  “Convorbiri literare”.
Despre sanatate.
De ani de zile constatam ca nu avem bani destui pentru sanatate,  cultura,  etc , ca elita profesiunilor „ grele » iau drumul pribegiei pentru o existenta decenta si afirmarea valorica in profesiune.
Ce ne scapa oare in afara de eterna lamentatie pentru pseudo saracia Romaniei, saracie cu cei mai multi miliardari de carton la cateva milioane de oameni !?  Quid prodest !?
 Ce legi lipsesc si ce indivizi din tara si din afara ei infrang vointa politica de normalitate si pastoresc a la long extinctia noastra ca popor !?  Ce este de facut conceptual, concret si in timp util ?
                                                     ***
Anumite profesiuni si cu deosebire cea medicala, necesita exersarea si ascutirea spiritului de observatie pentru sesizarea detaliului, aprecierea lui corecta si deci, folositoare. Lasati medicii competenti sa conduca Sanatatea Publica dupa creiterii stiintifice si nu dupa interese meschine personale, ocazionale sau de grup politic !

Populatia este permanent zapacita cu detaliile esecurilor in asistenta medico-sanitara fara a i se arata ca in fapt, Romania nu are inca o Lege buna a ocrotirii Sanatatii Publice, conceputa in interesul national pe termen lung , pentru o Romanie Europena.  

Se spune ca „diavolul se ascunde”  in detalii si  nu este o exagerare ! Dar, nici meteahna de „a nu vedea padurea din cauza copacilor” nu este mai putin adevarata. Ne trebuie oameni noi capabili sa echilibreze intregul si detaliile  pentru a iesi din hatisul esecurilor.
Trebuiesc  stabilite definitiv si fara sincope functionale  financiare etc. , principiile de asistenta, adica : medicina de stat si medicina privata, cu sustinere si subventionare onesta si proportionala a ambelor sisteme. In actiunile si investitiile strategice, ca vaccinari , medicatia speciala gratuita din obstetrica si pediatrie, cancer, diabet, TBC, etc.) subventii sau credite avanajoase pentru mijloacele de explorare paraclinica, instalatii R.M.N., etc , este necesara sustinerea de catre stat. Medicina in sine, selectia si calitatea cadrelor, este  exclusiv o problema  valorica si,  total apolitica ! Omul sfinteste locul si  avem deja exemple semnificative.

                                        OMUL SFINTESTE LOCUL
 
                                        Dr. RAED ARAFAT n. 27 mai 1964, Damasc, Siria.
* * *
Dr. NICOLAE BANICIOIU n. 26 martie 1979, Ramnicul Valcea
* * *
Informatizarea intregului sistem medical romanesc nu este o optiune  discutabila, temporizabila, supusa ingineriilor financiare , licitatiilor trucate, amanarilor misterioase, etc. Acesta este o sarcina strategica cu prioritate nationala.
Vechimea si experienta in orice profesiune cizeleaza spiritul de observatie stiintifica sau alte ori a artei interperetarii inteligent inspirate si echilibrate. Nu este deloc usora evaluarea integului si a detaliilor sale pentru luarea de decizii. Ne trebuie omul potrivit la locul potrivit, fara schimbari si discontinuitati generate de meschinul joc politic.
Din fericire medicina moderna progreseaza semnificativ dar in acelas timp se si scumpeste pe masura cresterii si sofisticarii mijloacelor. Din  pacate medicina moderna a devenit din ce in ce mai scumpa si medicul, sub pretextul „infailibilitatii masinii” subestimeaza observatia clinica clasica.
Dialogul medical cu bolnavul s-a redus la maximum in defavoarea bolnavului.  In zilele nostre medicului  tanar i se cere ca o conditie sine qua non nu numai instruire profesionala temeinica  ci si o cultura profesionala triplata de inteligenta si discernamant naturale, intr-un cuvant :  a p t i t u d i n i.
Fara stiinta, constiinta si vocatie, medicul ramane un diletant  amoral si un negustor venal de iluzii !
Exercitarea impecabila a profesiunii inobiliaza pe profesionist.
Avem deja nostalgia medicului apostol al sanatatii, a medicului dedicat vindecarii bolnavului , a „medicului fara arginti” dar, nu si umilit de societate prin subaprecierea materiala a aportului sau social. Plata serviciilor medicale nu se face pe calea mizerabila si dezonoranta a „liberului” la conditionarea actului medical - desi aceasta practica este pedepsita (perfid si selectiv). Legislatia medicala nu trebuie conceputa ambiguu sau permisiv (cu mentalitate de hot) si pe deasupra, mai intotdeauna  aplicata favoritist.
Aplicarea  „selectiva” a legii duce  la perpetuarea si incurajarea coruptiei de orice  natura si la toate nivelele !
Pe intregul mapamond medicina cu rezutate bune reale este scumpa, dar, medicul adevarat cult si dedicat o ieftineste prin indemanarea si cultura  sa profesionala. „Masina” nu poate inlocui omul ci ea il slujeste complementar, rational si ocazional.
Nu „masina” diagnosticheaza si trateaza, ci gândirea medicala !
Suna aproape infricosatore ideea de a exista un examen psihologic specializat pentru acceptarea tinerilor in Sanctuarul Studiilor Medicale dupa aptitudini si, un an clinic premergator si pregatitor pentru studiile teoretioce preclinice ale primilor trei ani de medicina. Un loc intr-o Facultate de Medicina nu se poate cumpara , el se cucereste prin concurenta in valoarea intelectuala si in aptitudini.
Orice profesiune ireprosabil exercitata - si in  indiferent ce domeniu sau la ce nivel  „de apreciere sociala”- se insuseste si se exercita cu efort consumtiv  cu unele costuri si chiar sacrificii !
Se naste deja necesitatea unui nou concept stiintific limpede conturat ca ideologie si mijloace materiale, concret si realizabil in timp util in Romania. La vremuri noi, se cer oameni si idei  noi !

***
 

Nu intra in discutie institutiile si medicii care mai pot practica inca  o medicina tehnic si psihologic impecabile sub toate aspectele, si despre  care din pacate se vorbeste putin sau deloc !
 Critica mijloacelor si a corpului medical se face strident pompieristic  si nu onest si necesar reparatoriu. „Senzationalul” din pressa cotidiana, in realitate ca si in medicina, se asimiliaza tragicului exploatat cu vulgara indecenta !

In ultima vreme constatam asaltul unui oferte privat „elitiste” pentru   asistarea sanatatii, oferta  foarte scumpa in raport cu venitul mediu al populatiei. Fenomenul in sine este pozitiv dar si in pericol de implozie prin accesibilitatea redusa.  (“ Nivelul de crestere al salariilor a atins in acest an un nivel maxim in temeni reali (ca putere de cumparare) pentru perioada 2012 - 2018, se va injumatati in 2015 si va ramane sub cota de un procent pe an in intervalul 2016 - 2018.”)
In acelas timp insa asistem si la un alt  fenomen negativ si ingrijorator in care frauda , malpraxisul, sau iresponsabilitatea criminala, ia proportii neomenesti si inadmisibile. Este clar ca ne aflam deja inhibati si imobilizati intr-o criza complexa de sistem, sub aspect conceptual, material si de cadre. Carpim mereu, inconstient si  pagubos  si….ascundem gunoiul sub covor!
       Cand vom trece la o adevarata  R e f o r m a  M e d i c a l a (!?) la  o interventie ideologica si tehnico-materiala radicala, simpla, usor de   aplicat si eficace (!?) sau … continuam  birocratic (imoral), in paguba sanatatii publice generale si a finantei nationale  !? Intai ne trebuie vointa si Legea si apoi , se vor agonisi  si banii necesari.
Cum se relationeaza criza noastra perpetua din sanatate cu standardele Organizatei Mondiale a Sanatatii si ale Uniunii Europene !?  Quid prodest insecuritatea in sanatate ? Adesea se replica perfid spunandu-se ca cei mai mari dusmani al Romaniei sunt insisi romanii. Posibil „DA”, cand vorbim de filistinism, fixism,  negativism, amoralitate.,  si indisciplina !
Constatam cu tristete ca medicina scumpa exclude de la asistenta medicala de nivel inalt anumite categorii sociale permanent, sau ocazional defavorizate. Acestui fenomen reprobabil  trebuie sa-i gasim o solutie practica prin lege si solidaritate sociala. Accesul la actul medical, la indiferent ce nivel sau sector, privat sau de stat, trebuie sa fie accesibil  oricarui bolnav.
Nu trebuie sa copiem alte sisteme ci numai sa le folosim experienta pozitiva ; avem destula inteligenta Romaneasca care sa solutioneze criza cronica din sanatate pe baze stiintifice si realiste. Uniunea Europeana ar finanata oricand  proiectele  noastre  - stiintific  concepute.
Dar, trebuie sa inceteze si tehnocratia (in fapt, debilocratia) contabila in sabilirea obiectivelor socio-medicale nationale dupa buget. Sanatatea nu este si nu va fi niciodata si nici unde, „rentabila contabil” !
Hipertensiunii arteriale paroxistice cu iminenta de ictus , i se mai spune si "Boala Contabililor"!
Asistenta Medicala trebuie subventionata proportional onest si de catre Stat si  de catre contribuali.  Statul trebuie sa legiuiasca  urmarirea si realizarea investiilor sale strategice fara deturnari de fonduri si portite de fraudare ! Sistemul privat cand este depasit de sarcinile banesti trebuie si el ajutat obiectiv, corect si la timp.
Sanatatea in situatia actuala si de perspectiva a Romaniei „nu se mai dobandeste dupa buget” ci dupa necesitatile demografice   acesta devenind un domeniu strategic prioritar  !
 
 
                                                  D i o g e n e
 
 *
Le Diogène du square du Temple à Paris. Sculpture d'Eugène Marioton (1854-1933) 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


No comments: