Thursday, December 6, 2012

FIAT LUX – SENIOR

                    GANDURI DE MAI BINE


tinerete-batranete
           

     

 
   
         diogenefiatluxsenior
 
 
   

  “Niciodată nu trebuie să disperăm ! 
  Toate situaţiile omeneşti se schimbă
  fără încetare şi se refac pe temeiuri
                    nemaigândite.” 
      Francesco Orestano , 1873-1945
__________________________________ 

A SUPRAVIETUI NU E DESTUL

În nefericire omul se salveaza prin speranta – gandirea greaca antica. 

Sa facem ceva util , inainte  de a fi multumiti cu supravietuirea.

Pentru un popor inteligent cu un ascutit simt al umorului dar , decazut  in patima  bascaliei nefiresti generalizate si perpetue , sta diferenta intre veselie si amaraciune . intre viata si sfarsit. Sa fim prudenti in ironie , in folosirea cuvintelor si punerea la idoiala a proverbelor  privind conditia nostra ca popor.  Ceeace azi incepem sa luam in deradere , in istorie a insemnat insasi supravietuirea , scopul suprem ;  poate oare supravietuirea face obiectul unei ironii !?
Critica trebuie sa ne foloseasca numai noua , nu sa alimenteze motivele de dispret sau chiar batjocura a alogenilor autohtoni , sau strainatatii.
Critica trebuie sa fie  inteligenta si ca un obiectiv de indreptare , nu un sport sau tic verbal.
Ironia este una din formele elegante ale criticii , este critica calduta  dar ,” goala „ de solutii .
La comunisti critica era o arma , in democratie critica este  o mistrie ziditoare , un remediu , un instrument chirurgical vindecator , si nu un pumnal .
Cine critica , si cum critica , se autodefineste si-si clarifica intentiile : ziditoare sau demolatoare . Critica oarba , fara balans inteligent cu solutuiile logice compensatoare , este un act de violenta gratuita si simplism intelectual.
Critica , este un act al ratiunii ziditoare nu al izbucnirii irationale , un act demolator.

DICTATURA COMUNISTA .1-2-3

Ironia gratuita , critica sine materia se confunda cu grobianismul la moda si ne indeparteaza de obligatia impovaratoare a solutiilor.
Sa parasim autostrada bascaliei si s-o luam pieptis pe drumul anevios al rezolvarilor. Acesta este momentul istoric. Asistam in zilele noastre mai ales in politica , la un zel critic stupid si devastator pentru societate , folosit ca o maciuca in epoca de piatra impotriva membrilor altor triburi , chiar daca acestia au cele mai bune si curate intentii  pentru binele general. Astfel , interpelarea parlamentara apare mai degraba o zgandarire reciproca de orgolii , o harjoana de cele mai multe ori lipsita de sens si eleganta retorica , dar mai ales , lipsita de orice valoare constructiva in conditiile unor vremuri de mari incercari.
Din exterior , vin mesaje uluitoare despre o furtuna (oare programata?) in lumea financiar bancara , ca o lucrare metodica de disolutie a unitatii Europene si daca se poate  de ce nu , si cu un pic de razboi local , pina la urma profitabil  , si , probabil mondial.
Nu critica reciproca acerba si fara obiect propriuzis , ironia  sau  disperetul politic reciproc rezolva problemele grave ce avem si care inca se prefigureaza , ci concentrarea pe solutii  realiste gandite pe termen lung , valabile in orice formula guvernamentala !
Aici , este asternuta pe hartie o teama , o durere , poate a neputintei de a intelege si de a para o situatie . Criza „ r e d i v i v u s ” dupa cum se anunta , nu mai poate fi bascalizata si politizata linistitor, si nici trimisa in derizoriu cu ironie si inconstienta. Trebuie intampinata armat si competent , nu numai prin curbe de sacrificiu , generatoare de motivata agitatie de strada si  sindicala.
Pornind de la ideea cauzei si efectului ne intrebam cine se afla la capatul firelor animatoare ale marionetelor si care , urmareste probabil un scenariu malefic de minare a viitorului Uniunii Europeane. Pe cine deranjeaza civilizatia Europeana sau cine plateste politile defunctului razboi rece , castigat imparabil la puncte , nesangeros, nu  prin KO , de catre civilizatie ?!
Cine a pregatit si urmareste cu talent si viziune de maestru primul act al prabusirii Europei ? Sa fie vreun mujahedin , vreun ciolovec , vreo fratie intre ei iar „kalasnicovistii la vedere” se recomnda prin turban !? Imaginatie bolnava sau nu (!?) sau pur si simplu prabusirea se produce natural , implacabil , dupa un vechi scenariu al prabusirilor imperiale  si evident , nu numai din lacomia unora si prostia  altora.

Problema este cum si cand  reactionam reparator.
*

Dimitrie_Serafim.cc_Portret_de_batranDimitrie Serafim , Portret de batran.

                                                                                                 D i o g e n e

No comments: