Thursday, November 1, 2012

EPISODUL AMERICAN


                  QUO VADIS  11


               A n e c d o t i c a   A m e r i c a n a           
Columb ar fi ajuns în India. Dar a intervenit, ca de obicei, America.
aforism de Valeriu Butulescu din Bucuria naufragiatului

Da, America e gigantică – dar o gigantică gresala
Peter Gay în Freud, o viaţă pentru epoca noastră (1988)
* *

 Episodul American ,
partea incomoda.
How stuffing garbage under the carpet .
 Part one.
           Motto  :

     Niccolo Machiavelli (1469 -1527)

                                                      ¤

Impreuna pe pamant American , Raul si Binele intr-o cursa nebuna , moarte pentru viata noua !
Binele si raul au fost obiecte ale preocuparii oamenilor inca de la treptele de inceput ale umanitatii. Odata cu aparitia gandirii filosofice, binele a devenit obiect de cercetare si printre primii care au abordat acest subiect a fost Aristotel.”
                                                     ¤
Cu scopul de a reevalua valorile umane, Fr. Nietzsche, considera ca natura „binelui” si a „raului nu trebuie cautate nici in „prejudecata teologica” (in biblii) si „nici dincolo de lume”. Problema era de a stii daca binele si raul sunt inventate de oameni, pentru a servi ca fundament al judecatilor noastre morale sau in ce masura, identificand natura binelui si a raului, umanitatea evoluaza pe plan moral.”


Cucerirea teritoriilor , genocid , colonizare , sclavaj cu  import de populatie neagra , emigratia cosmopolita , desvoltarea ,
independenta ,  democratia , superdesvoltarea , heghemonia politica (imperiaista).
_______________________________________________


La Pinta la Nina si Santa Maria – nava lui Columb

Episodul American - adica acest modest eseu , nu isi propune o istorie a cuceriririlor  si a edificarii noii civilizatiei americane , ci , o privire din perspectiva  morala ,  umanitara  si comportamentala a rasei nostre ,  intr-un anumit  moment al evolutiei sale. 

Istoria civilizatiei umane aproape ca trece cu vederea un aspect dureros si condamnabil de genocid si extinctie totala a unor civilizatii - functionale - adevarat , de nivel inferior celei europene a Evului Mediu , si evident ...pagane.
Eliminarea lor fizica sau izolarea sa fi fost singura si ultima solutie rezonabila pentru europenii civilizati si crestini ?
Era oare vital - pentru supravietuirea civilizatiei Europene - cucerirea si stapanirea cu orice pret a Americilor in secolul al XV-lea !?
Evident , nu ! Insa, un nou drum comercial maritim , sigur si regulat spre Orient , si in particular spre ”Indii” (Asia de sud) , era o necesitate realista economic.
Dupa cateva secole de expansiune musulmana spre Apus , dar mai ales dupa  29 mai 1453  adica  dupa  39 de ani de cand Turcii au pus piciorul si pe pamant European la Constantinopol,  o noua cale sigura spre Orient se impunea.
In fapt , nici pana azi nu se poate vorbi cu certitudine ca acea calatorie a lui Cristofor Columb a avut numai acel scop ; insasi licenta regala de voiaj fiind redactata in termeni destul de vagi privind scopul calatoriei.
Conceptia geografica a antichitatii si evului mediu postula ca la Vest , peste  Atlantic in emisfera nordica , nu putea fi decat un singur continent : Asia.
Astfel Columb  in drumul sau , odata ajuns in insulele Canare  nu va continua drumul spre Sud ci va schimba directia , spre  Apus de  insula Hierro - Ferro , incepand la inspiratia destinului , nu  voiajul spre Indii , ci  spre... viitoarea mare aventura americana , atat de bogata in consecinte!
Jocul unui hazard nefast pentru Amerindieni si o eroare fasta pentru Europenii dornici sa gasesca un nou drum spre Orient,  a descoperit si mai apoi fondat , Indiile de Vest sau Lumea Noua” !
Nimeni nu a prevazut atunci desnodamantul acelei erori fatidice pentru unii si extraordiare aventuri pentru ceilalti.
Dupa anul 1492 a inceput marea „conquista” a celor doua Americi cu  Europenizarea si Crestinarea bastinasilor !

Avem in  istoria recenta a oamenirii , fata in fata  doua episoade antagonice extraordinare : cucerirea (manu militari) exterminarea si distrugerea  unor civilizatii si a unor societati tribale , versus  colonizare , edificare , dezvoltare , democratie superdesvoltare si dominatie planetara  !

Nu vom evoca aici episodele sangeroase ale conqiustei si  nici ale colonizarii Vestului „salbatec” in Nord , ci  numai legitimitatea si moralitatea expeditionarilor europeni  si crestini.

Si...inca o ultima contrarietate : - din “moftul regal”, sa-i zicem - pentru rafinamente , mirodenii , matasuri , aur , etc , si glorie - s-a nascut  varsand mult sange nevinovat , cu sabia intr-o mana si crucea in cealalta , o lume noua si o stralucita civilizatie , cea Americana !

*  *   


Debarcarea lui Cristobal Colon in America , 1492.  Dioscoro Teofilo de la Puebla Tolin , 1862
Cateva episoade din isoria omenirii ne contrariaza si adancesc si mai mult neintelegerea misterului comportamental uman , ca „specie superioara , prin ratiune” ! 
Se pune intrebarea daca recesiv nu suntem inca animale de prada feroce si  care de fapt ucid din instict si apoi… „se justifica  logic” ; acest biped „rational” - omul - fiind tot odata si... perfid in motivatiile sale  „de constiinta” !
La aproape un mileniu si jumatate de crestinism activ moral si etic gandirea umana concepea inca tratarea altor fiinte umane ca pe niste obiecte neinsufletite , simple unealte , de care se poate dispune discretionar si fara remuscari !
Cum implementam binele si cum ne motivam actiunea si mijloacele ?
Ce reprezentau cele doua Americi in secolul al XV-lea (la 12 octombrie 1492) si ce reprezinta ele in secolul la XXI-lea in intelegerea globala  a civilizatiei umane ?
Ce-ar fi lumea de azi fara Americi !?
America post columbiana , si de azi , este corolarul izbanzii individului celui mai puternic si mai ...necrutator.

* * *
Conquistadores” desi nu stiau prea bine unde se aflau , in Asia sau pe un nou continent , au inteles insa cu mai mare repeziciune avantajele economice ale posesiei  unor teritorii unde natura este darnica  , bastinasii foarte naivi si destui dintre ei poarta  podoabe de aur masiv.
Cucerirea si colonizarea intreaga a Americilor a fost facuta de catre civilizatorii crestini europeni , spanioli , englezi , francezi , portughezi si  olandezi , de o maniera in totalitate reprobabila dupa criterile moralei.
Bastinasii Americii de Nord au trait candva raspanditi pe aceasta zona intinsa, in perfecta armonie cu natura. Aparitia colonistilor europeni a pus capat pentru totdeauna modului lor de viata traditional”.
Acapararea progresiva a teritoriilor insa si supunerea poplulatiilor amerindiene , s-a facut prin lupta sangeroasa  pentru a infrange orice rezistenta , pentru a supune si impune un nou mod de viata strain conceptului local aproape minimal contemplativ fatalist  , dar  si crud ritualic .

Bizonii de supravietuire

Rezistenta indigena la Sud sau Nord  a fost apriga dar inferioara tehnic cuceritorilor. Acestia nu utilizau roata , armele de foc , calul domestic  , etc. Cine si-ar fi cedat pamanturile si modul de supravietuirie de buna voie !?
Principiul de baza al politicii guvernamentale a fost purificarea etnica. Nici macar asa-zisele "natii civilizate", care au preluat obiceiurile oamenilor albi, nu au fost crutate.
Pana in 1830 triburile care traiau la est de Mississippi au renuntat sa mai opuna rezistenta”.

Incantatie. Invocarea spiritelor stramosilor.

* 


Indieni Ichisi  asteptandu-l pe Hernando de Soto la traversarea raului Georgia's Ocmulgee (artist's conception).
Illustration courtesy Fernbank Museum of Natural History


Cortez si Monctezuma , "intelegerea".

Pentru obtinerea si valorificarea sigura a  cuceririlor, indigenii trebuiau in parte  supusi si crestinati si , in parte  suprimati pentru stingerea prezenta si in perspectiva a rezistentei.
In actiunea de cucerire si supunere a populatiei „la conquista” l-au „asociat” si pe Dumnezeu prin intermediul Bisericii  care , avea misiunea de a crestina - si potoli prin resemnare - populatia scapata din genocid.
Indigenii Americani aveau o civilizatie suficient de avansata in stiinte : matematica , astronomie , arhitectura , agricultura ; datoram Americii porumbul , cartoful , tomatele , ardeiul , avocado , cacao , aspirina , chinina , curara , etc. etc. , dar , si tutunul si cocaina !
Economia civilizatiilor Amerindiene era insa o economie de subzistenta incapabila sa satisfaca nevoile de acaparare lacoma si de schimb comercial a cuceritorilor.
In perioada precolumbiana populatia participa din constrangere la edificarea marilor constructii  vizibile si azi , dar in rest , era mai mult contemplativa de cat lucrativa , fara vocatia muncii de tip european sau asiatic.
Acest lucru nu a fost deloc pe placul noilor stapani.
Dupa cucerire, genocid , deposedare , inrobire , etc, europenii au constatat caindienii sunt puturosi , indolenti , recalcitranti si razbunatori ” !  
Pentru marile plantatii infiintate era nevoie de mana de lucru docila si indemanateca si care , era nesatisfacatoare din randul localnicilor.
Trebuia gasita grabnic solutia pentru asigurarea fortei de munca.
Negrii rapiti sau cumparati erau solutia cea mai la indemina pentru  asigurarea fortata a mainii de lucru in noile teritorii cucerite.   

O zi din viata traditionala a unui trib Amazonian


Machiu Picchu . Peru , surprinzatoarea civilizatie disparuta , Inca


Piramidele tacute de la Teotihuacan

Asa dar a doua mare crima impotriva umanitatii dupa decimarea populatiei amerindiene  au fost  rapirile  si comertul cu sclavi proveniti din randul populatiilor  africane  de pe coasta de Vest , pentru mana de lucru  ieftina si sigura , mai intai in Europa  (1441)  si apoi , “exportati”  si in America.
„Transportaţi din Andaluzia, sclavii negri au apărut, sporadic,încă din 1492 în Espanola (Hispaniola) şi în alte insule recentdescoperite, ca servitori ai conquistadorilor însoţindu-şi stăpânii ; în care caz, începând din 1513 Coroana va percepe o taxă pentru fiecare sclav, în mod expres, guvernul spaniol n-a autorizat sclavia decât aplicată contra caraibilor, consideraţi periculoşi, sălbatici, antropofagi.”….
„La scurt timp negrii au început să fie importaţi în grupuri compacte. In 1503 Ovando, guvernatorul Espanolei se plânge că negrii au fugit de pe proprietăţile colonialiştilor încurajându-i şi îndemnându-i pe indieni la revoltă.
In 1506 alţi negri au fost cumpăraţi la Lisabona pentru a lucra în mine.
In campania sa de cucerire a Guatemalei, Pedro de Alvarado avea un corp de 200 de negri, „antrenaţi de stăpânii lor la violenţă şi jaf”!...                                                


Munca de sclavi

Copii negri de pe plantatiile  din Sud.

Colonistii , in persoana aproape tuturor neamurilor pamantului ce aproape au depopulat  programatic dupa 1492 continentul Sud si Nord American prin toate mijloace posibile , au creat consecutiv , ceeace azi numim  : ....“ Miracolul American ” ! 
Statele Unite ale Americii , „Tara tuturor posibilitatilor ” in care drepturile omului si cele democratice sunt piatra fundamentala a societatii, mai intai si-au facut loc pe continent prin lupta inegala , exteriminand , acaparand , impingand in arid si muntii Alegani  , sau inchizand in rezervatii populatia bastinasa .
În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, spaniolii au ocupat sud-vestul Statelor Unite și Florida. Prima colonie engleză care a avut succes a fost Jamestown în Virginia, în 1607. Pe parcursul următorilor decenii au apărut unele colonii olandeze, ca New Amsterdam (predecesorul orașului New York), pe teritoriul ocupat în modernitate de New York și New Jersey. În 1637, suedezii au creat o colonie numită Christina (în Delaware), insa au pierdut colonia în favoarea Olandei în 1655. Francezii au navigat în amonte de râul Sf. Lawrence, către interiorul continentului. Spaniolii s-au mutat la nord de imperiul lor, în Mexic. În procesul de colonizare s-au dus războaie sângeroase împotriva populațiilor de indieni, care au fost exterminați sau împinși până în Munții Alegani.(Wikipedia)

  Tipologie indiana
Indieni , sef  ”Ute” in costum traditional

America de Nord a zilelor nostre, in teritoriile colonizate masiv cu populatii de provenienta europeana dar si afro-asiatica,  atat in nord cat si in sud , formeza conglomerate socio-economice prospere in opozitie cu teritoriile ramase la dispozitia autohtonilor care , nu impartesesc nici acum decat in parte valorile spirituale si de dinamica sociala a colonizatorilor.
In propria lor tara , dupa 520 ani  de la sosirea conquistadorilor si 236 de ani dela Declaratia de independenta (SUA) , autohtonii sunt minoritari ; o pata exotica , vizibila cu greu si unori prezenta  in „show-uri “ ostentative ale  marilor sarbatori federale cum este cea de 4 iulie (1776 , Declaratia de independenta a Coloniilor Nord Americane).
In aceast context , poate nu ar fi inutil sa aratam ca Grecii antici s-au extins pe coastele Marii Mediterane si Negre prin colonii comerciale de coasta , edificate probabil prin buna intelegere cu  bastinasii , avand si un efect benefic civilizator (relativ pasiv) in randul populatiilor de contact .



NATIONAL GEOGRAPHIC  - ROMANIA  Nr.112. AUGUST 2012 , pagina 59

Desi in general conquistatorii spanioli au fost portretizati de catre yanckei ca perfizi , feroci , demonici , etc  , in Mexic , America Centrala si de Sud populatia autohtona este mult mai vizibila numeric cat si in viata sociala , deasemeni fenomenul de metisaj interrasial aici , pare fi mult mai frecvent decat in Nord. Obiceiurile , arta locala traditionala s-a impletit armonios cu stilul de viata si arhitectura euoropena , rezultand o varianta moderna remarcabila.
De la Rio Grande del Norte pana la Capul Horn vedem azi inflorind o noua si vigurosa civilizatie moderna  : cea hispano-americana „mai sentimentala si poate mai putin pragmatica” decat cea Nord Americana !



  „El Christo Redentor” (Christos Mantuitorul)  Rio de Janeiro


Biblioteca Centrala  a Universitatii Nationale Mexico City

Mexico City
* *

Asaltul de la Teocalli a lui Cortez 

Timpul niveleaza totul prin uitare , “eroziunea” moravurilor, indiferenta , sau eludarea  realitatiilor incomode.  Ispravile omenesti ce incep cu  moarte , distrugeri si nedreptati strigatoare la cer , “in numele implementarii  progresului european” versus „primitivismul bastinas (amerindian)”, nu se compenseaza moral  cu actuala civilizatie  americana luxurianta si de consum.  

Nou nascuta civilizatie americana de tip european atat in Nord cat si Sud , le-a coplesit  pe cele locale , prin precizia pragmatica a finalitatilor si valoarea ei in usurarea si ridicarea vietii pe alta treapta evolutiva de comoditate si siguranta .
In “episodul American” omul alb a gresit intai si apoi a reparat , sau , inca nu suntem capabili sa intelegem ce-am facut : bine sau rau ? Suntem oare ipocriti , sau  inca „prea aproape” de evenimentele istorice dupa mai bine de  jumatate de mileniu ?
America de Sud continentala este descoperita la a treia expeditie a lui Columb  , acesta ajungand la gurile fluviului Orinoco abia in 1498.
Acapararea progresiva a teritoriilor insa si supunerea poplulatiilor amerindiene atat in Nord cat si in Sud , s-a facut dupa cum stim , cu aceiasi lupta apriga si mult sange varsat , pentru a stinge orice rezistenta , pentru a supune si impune un nou mod de viata strain conceptului local aproape minimal , contemplativ  fatalist  , si crud ritualic. 
Civilizatiile Azteca din Mexic, Maya Yucatan, Inca Peru, pareau - se spune - la venirea spaniolilor deja intr-o ciudata  si inexplicabila extictie de multa vreme , desi , erau mult mai noi ca data de aparitie , fata de cele cunoscute europenilor.
In America de Nord  insa  indienii au opus o rezintenta mult mai indarjita , timp de aproape 300 de ani , pana cand pierderile si desnadejdea infrangerilor si a decimarii i-a constrans  sa se resemneze in rezervatii.




 Chicago

 * *  





   Unde greseste omul alb” !?

Seful indian  „Doi Vulturi” a fost intrebat de un birocrat alb din guvernul Satelor Unite :
- „ Ai observat omul alb de mai bine de 90 de ani. Ai vazut razboaiele sale, avansurile tehnologice pe care le-a facut. Ai vazut progresele sau si daunele  facute de el.
Seful a aprobat din cap cele auzite. Birocratul a continuat :  - „ Avand in vedere toate aceste evenimente , ce parere ai , unde a gresit omul alb „ ?
                      Seful, s-a uitat fix la birocrat si a raspuns :
 „ - Cand albul a gasit pamantul acesta, noi indienii il stapaneam,  n-aveam taxe, n-aveam datorii, aveam bizoni din belsug, castori berechet, apa era curata. Vraciul era un om liber. Femeile faceau toata munca. Barbatul nativ  isi petrecea ziua vanand si pescuind ; facea sex toata noaptea
     Apoi seful s-a lasat pe spate zambind :
„ - Numai omul alb e suficient de prost sa gandeasca  ca poate imbunatati un astfel de sistem „ !
_________________________________________________________________________________


In gandirea de epoca , dar putem spune ca in toate timpurile, forta a stabilit” adevarul si a impartit „dreptatea”  :  cea avantajoasa pentru cuceritor si cea paguboasa pentru invins.
In cadrul aceleiasi conceptii caduce  crima este motivata daca se savarseste in numele unui „inalt ideal” , mortii fortei devenind „eroi” , iar mortii invinsilor... „lasi” !
Cartea de istorie retine evenimentele dramatice belicoase  ale omenirii numai in acesta conceptie , si numai in acesti termeni.
Cuceritorii Americilor si-au adjudecat un interg continent in temeiul acestor principii antiumanitare , cu convingerea ca sunt perfect motivati in numele „Coroanelor ” si , a lui Dumnezeu !?

Inca o contrarietate : din “moftul regal” - sa-i zicem - pentru mirodenii, matasuri , aur si glorie , s-a nascut  varsand sange nevinovat cu sabia intr-o mana si crucea in cealalta , o noua si stralucita civilizatie , cea Americana !








P O S T F A T A
S-au scurs 520 de ani de la acele evenimente care s-au incheiat  cu bine (!?) evident  - nu fara dureroase si mari sacrificii -  pentru autohtoni si colonisti !
Azi , cand privesti rezultatul acestui episod istoric paradoxal , in acelas timp  dramatic si  extraordinar , multi oameni probabil se intreaba ce rost mai au aceste reflexii morale acum , caci ... oricum  „regretele cele de pe urma intru nimica sunt”! vorba cronicarului („Căinţele cele de apoi întru nemica sunt !” – Ioan Neculce , 1672–1745)

                                                        *
NU , judecata aspra a incalcarilor eticii si moralitatii in actiunile umane , din indiferent ce epoca , din trecut , dar mai ales ca povata pentru actiuni de viitor , este o obligatie sacra a tuturor generatiilor.
*
In marele si civilizatul Imperiu Roman (al carui Cod Civil il mai utilizam  si azi) - pentru divertisment - se aruncau oameni vii in arena cu lei.
Ce parere aveam atunci ,
ce parere avem acum ,  
dar in viitor ?


Virgen lagrimas ,  Virgin tears , Lacrimile Maicii Domnului.

                                                                         
                                                                                     D i o g e n e

https://saccsiv.wordpress.com/2009/05/19/eugenie-instrumentul-prin-care-elitele-doresc-diminuarea-drastica-a-populatiei-planetei-si-transformarea-celor-ramasi-in-sclavi/”






 

No comments: