Thursday, September 27, 2012

A FI , SAU A NU FI .


          Sub semnul Minervei  10

A FI , SAU A NU FI , INTELECTUAL .
(scrisoare imaginara , catre … cine vrea s-o primeasca …)

 To be, or not to be, that is the question:
Whether 'tis Nobler in the mind to suffer
The Slings and Arrows of outrageous Fortune,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A fi sau nu, aceasta e-ntrebarea;
Mai-nalt e-n sine cugetul să-ndure
Săgeţile şi praştiile soartei,

 Sir Laurence Olivier - Hamlet

 - Va grantez io tovarasi (!) ca s-a(u) starpit cu succes (in)telectualii (!) nu mai e decat cativa de samanta , da’ avem noi grija si de astia (!)
Misiunea este in curs ( 27 09 2012 ) !!! -

*
Cand ne cazneam noi (acum 65 de ani) sa devenim ceeace credeam noi atunci ca inseamna a fi intelectual , ne feream de fructul otravit al revolutiei proletare avand obligativitaea de a ingurgita teoria marxist - leninist - stalinista  si teoria stiintifica (!?) a binefacerilor raiului mai intai bolsevic , si apoi , a ideologiei autoocupatiei nationalist (cica) comuniste .
Azi problema a disparut , nu ne mai ferim de ideologiile utopic-paranoice , multumim lui Dumnezeu.  Avem alte „orizonturi” , „care este” !

Dar , a disparut si problema cealalta , devenirea intelectuala.

Vai , domnule cum poti spune asemenea prostie !? Insulti in mod chiar nerusinat suflarea care se taraie prin scoli si universitati si toti cei care isi folosec mai mult capul decat bratele !
Esti penibil , babacule ! Vai , tu , ce idiot !
Da , chiar (!) si... cum e aia dupa matale ,  adica sa devii intelectual cu  „schteif”  , si mai ales la ce MAI foloseste (!?)

Oare nu este destul sa fii stralucit platit pentru munca ce depui in domeniul tau , aratand inalta competenta ? Si apoi,  asa „vine” si toalele de ”firma” si masina bengoasa si vila hangar de la Amarastenii din deal , gagici „big Boobs”, ce p..a mea  Restul sunt „prostii literare degeaba , kkat-uri”!. Kilogramul are 1000 de grame , asta da e valabil….si gata ....!
2.
Pacat . Cei ce conform traditiei se incadrau  la categoria ”intelectuali”  , conserva acum o aura falsa ce nu mai are suport mintal si sufletesc, inalt . Impostura intelectuala  bantuie aproape cu legitimitate in zilele nostre .
Ca sa fii intelectual nu este suficient sa fii un stralucit economist, doctor sau inginer si nici sa fii dublat de o enciclopedie ambulanta  de punere la punct  - cine mi-s io” !  Ignorantule  ! Si-n gand , „boule” ! Intelectualul , este tolerant si in gand.
Faptura zisa  si  - real intelectuala  - are cultura profesionala , generala , si sociala (ce-i aia cultura sociala !?) Raspuns : cultura sociala se compune si din… 0,01 %  politete, punctualitate , deferenta fata de femeie , si etc , etc ,
domnilor si doamnelor ! .

 Ori , mai bine cautati in dictionare la ce zic francezii  : „L’usage du monde” !  (civilizatia comportamentala + cultura neostentativa si ....completa , pe cat posibil !)

                                       Da. Intelectualitatea a fost , si intotdeauna va fi  :
culta , senina , deschisa , disponibila , original creativa in limbaj (haina gandului),
dar mai ales  , creativa in totaliatea relatiilor cu societatea ,
careia,  „nu-i pretinde , ci ii da”.
Ca sa oferi societatii , trebuie sa fii complet ca om si intelect si…disponiblil ,
generos  nu
 meschin , egoist , vulgar , inchis chipurile
in „Turnul de fildes”!


                                               D i o g e n e

 John William Waterhouse's Diogenes , 1905

P.S. Scuzati vulgaritatile , care nu contrazic textul ci , il subliniaza !

No comments: