Tuesday, July 31, 2012

SUCCESIUNEA VALORILOR



        Sub semnul Minervei  8.



                                     

SUCCESIUNEA VALORILOR


AVEM NEVOIE DE UNIVERSITATI SUFICIENTE
- NU MULTE -
DAR DE NIVEL EUROPEAN

AVEM NEVOIE DE PROFESORI CU REALA CULTURA PROFESIONALA SI UNIVERSALA ,
DEDICATI !


Avertisment.

      Să fii nascut cu insuşirile intelectuale necesare , şi , să ai şansa fireasca de lansare intr-o cariera universitară  stralucită , este un dar  Dumnezeiesc .
*
      Să fii nascut intr-o familie ce cultiva cu perseverenţă valoarea  pentru a netezi calea spre o cariera universitara , este o şansă pe care , o va valorifica împrejurările .
*
      Să sfidezi valoarea , sa forţezi destinul  şi sa produci cu orice preţ , un universitar de operetă , este o crima sociala si intelectuală .
*
       Promovarea nonvalorii nu este un fenomen izolat ci , o reactie în lanţ cu bătaie lunga,  şi , consecinte nefaste pentru propaşirea unei natiuni . 
*
Profesori mari , elevi mari  !
Valorile înnascute , necultivate însa , adesea  se ofilesc !

*
P R E A M B U L

¤  Romania,  ca şi întrega Europă Central Rasariteana  a avut neşansa istorică a de a practica în societate şi pentru o lunga perioada de timp , criteriul promovarii valorilor după proba loaialităţii, a activismului politic şi a aprecierii cantitative în aportul social. Valoarea intrinseca şi reală era utilizată de necesitate discret , sub diverse forme de constrângere camuflată , activistul , şi nu specialistul fiind vioara I-a în societate , pentru ambiția de a  demonstratra rolul conducător al Partidului şi justeţea deciziilor , neapărat  ideologice.

¤  Această gândire nefastă a deschis cale libera nonvalorii sub drapelulul loaialitatii si combaterii elementelor duşmanoase , a creat un complot al mediocritaţii împotriva valorilor certe care erau utilizate cu rigoare dar,  nu şi recunoscute sau promovate.

¤  Efectul pe termen lung al înlocuirii criteriilor valorice firești a alterat fundamental  gandirea pozitivă rigoarea ştiinţifica neideologizată , în toate domeniile de activitate.

¤  Raportul dintre succes şi insucces în societatile post comuniste , reflectă  fidel raportul  între valoarea şi nonvaloarea ce formeză masa membrilor societăţii dupa anii comunismului.

¤  S-a creat un climat în care semidoctismul și inversiunea valorilor în practica sociala , a devenit dominantă si foarte vocală, fără nici-o inhibiție , aproape fără nicio îndoiala privind legitimitatea sfidării legilor și conveniențelor morale.

¤  Anii prelungiți de sărăcie , în numele unei iluzorii prosperitați viitoare , a gestat dezagregarea etica și morala a societății ținută în pumn de fier de către dictatură , starea reală a societății devenind manifestă și cunoscută în fapt , abia după reinstaurarea libertăților democratice.


¤  Se clamează iresponsabil ca sărăcia și disfuncționalitățile sociale ale prezentului sunt consecința exclusiva a abolirii dictaturii comuniste. Este un fals cultivat cu grija de catre aparatcichii încă prezenti fizic sau prin urmașii lor în viața politică , cu scopul neasumării răspunderilor istorice.


Atît prezentul cît și viitorul impune o redresare prin schimbarea fundamentala de mentalitate în etica socială , și ,  întoarcerea la normalitate și valorile umaniste statornice,  prin educație temei- nică atît în familie cît și în scoala.

Rolul școlii si al Bisericii , în educația națiunii este fundamental pentru urmatorii cincizeci de ani !

*   *   *
                                     D i o g e n e



U.M.F "Gr.T.Popa"  , I A S I  -  ROMANIA

No comments: