Wednesday, July 3, 2013

APA , SANATATE , IGIENA SI CULTURA.

  Sub semnul Minervei  17










A   P   A  ,


S A N A T A T E  ,  I G I E N A   S  I  
C U L T U R A . 
Acest text , provine din partea generala a unui „Album de igiena genitala” lucrare in curs de elaborare , ce va prezenta intr-o maniera realista probleme de igiena generala si particulara a aparatului uman de reproducere.

Fara apa nu poate fi conceputa biosfera , adica insasi viata , atat in geneza cat si in continuitatea ei. Fara apa suficienta si permanenta , nu poate fi conceputa dainuirea si dezvoltarea umanitatii.

Marile civilizatii ale lumii au subzistat si prosperat mai ales pe tarmurile marine precum Grecia , sau pe cursul marilor fluvii : Tigru si Eurat - Mesopotamia , Nil - Egiptul , Yangtze - China , Hindu si Gange  -  India , Tibru - Roma.
In religii apa este purificatoare sufleteste (botezul) si curatitoare trupeste (spalarea rituala a manilor sau a picioarelor)
Apa , prin structurile ei si retelele moleculare complicate , este pastratoare de informatie , in mai mare masura de cat metalul (conservarea indelungata a calitatii Aghiasmei – apa sfintita!)

Baie cu frontonul  asigurator ca  Apa e benefica” !

Din antichitate si pana in zilele noastre , cultura fizica , baia , consumul de apa rece si calda in scopuri igienice  , pot fi luate ca indici de civilizatie  ai  unui popor.
Grecia mai intai , a observat legatura dintre alimentatia echilibrata  , miscare ,  igiena constanta , si o buna stare de sanatate fizica si psihica.
Apoi Roma , a facut o virtute din exercitiile fizice si relaxarea prin bai alternative reci si calde , o grantie de sanatate , lasandu-ne ca mostenire peste timp ,“Palestra , Thermele ,  Apeductele , si dictonul : mens sana in corpore sano” !

Therma Romana , bazinul circular cu apa rece.
 Fara indoiala ca in toate timpurile apa indispensabila traiului mai ales in colectivitatile umane mai mici sau mai mari  se asigura - si se va asigura intotdeauna  - cu un efort social inteligent motivat  si cu unele sacrificii materiale.
Apeduct Roman  “Pont du Gard”  Franta de sud.
 Cisternele subterane descoperite ne demonstreaza ca rezervele de apa se faceau nu numai din adductii ci si din apa de ploaie si zapada  , apa deosebit de valoroasa pentru spalarea rufelor , pana la utilizarea sucului de Saponaria  a lesiei obtinuta prin fierberea cenusii de lemn si a sapunului.
In lumea vie , apa este aproape un solvent universal , exceptie facand grasimile care necesita pentru indepartare si utilizarea obligatorie a sapunului .
Fenicienii , in jurul anul 600 i.Hr , au inventat sapunul fabricat din amestecarea seului de capra cu cenusa de lemn (lesia). Ca mari negustori in Mediterana , au adus sapunul grecilor si romanilor si , potrivit lui Pliniu cel Batran , l-au vandut si galilor dar , pe post de leac , posibil cu rol de laxativ !
Mostenirile civilizatiei si experienta ne dovedesc , dar ne  si impun un cult al apei pentru o sanatate sigura , dobandita prin viata cumpatata  si , un cult al corpului cu  o igiena permanenta  si  liber consimtita , pentru ambele sexe.

Fantana „Trevi” de la Roma. Niccolo Salvi dupa Bernini , 1762 ;
la dreapta lui Neptun este statuia Abundentei iar la stanga cea a Sanatatii  perfecte.

*
O provocare si un tel
In societatea romanesca a secolului al XXI-lea , satul romanesc , trebuie sa faca un pas inainte spre civilizatie , prin  introducerea standardelor de igiena urbana - fapt care nu dauneaza identitatii sale ci - il face mai primitor mai confortabil  si mai locuibil.

           - noua ( 9 ) milioane de oameni nu beneficiaza de apa curenta si
            - treisprezece mii ( 13.000 ) de localitati nu beneficiaza de
          canalizare.

…. Un program national de igiena generala si individuala nu poate fi un succes adevarat fara o sustinere materiala suficienta , o sustinere politica de durata , si o educatie  sanitara convingatoare pentru toate varstele.
Pentru reusita egalizarii conditiilor de igiena in toate mediile sociale , atat la oras cat si la sat , avem nevoie de  proiecte cu sustinere europeana ; de mai multa apa cu distributie centrala  de  canalizarea dejectelor  umane , colectarea regulata si sortata a gunoiului menajer , si … mai multa igiena….

  - „Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat...” Lucian Blaga
 În mitologia românească, apa împreună cu pământul şi cerul, constituie una din materiile primordiale din care a fost închegată lumea”
 (Mircea Eliade)
 In Mitologie Romana”, Romulus Vulcanescu ,  subliniaza cateva aspecte ale Hidromitologiei  :
     -         in perioada arhaica , apa a capatat  functiuni mitice speciale : existentiale si cognitive ;
     -         apa era considerata in medicina  vrajita , un panaceu universal. Apa face parte dintr-un grup de substante genuine  (pamantul , focul , aerul si lumina) ;
*
Ca si la alte popoare si in viata romanilor vaile , cursul apelor , izvoarele sau apa mai aproape de suprafata , au fost o atractie pentru asezarea comunitatilor. Nu facem parte din locurile de pe pamant lipsite sau zgarcite privind acesta necesitate vitala. Cu timpul insa comunitatile s-au extins mai peste tot , fiind constranse astfel a-si asigura apa din adancime , adesea sapandu-si fantani destul de adanci , pentru a beneficia de apa tot anul.
Viata moderna , a cresct in proportii geometrice consumul , aparand deja necesitatea gestionarii rationale a surselor naturale de apa si a prizelor subterane.
Nevoile de apa - potabila sau nu - s-au extins rapid la foarte multe domenii si utilizari lucrative , in detrimentul consumului curent de apa potabila pentru oameni si animale , ori a apei de utilitate menajera : spalatul automat , consumul igienic personal , evacuarea canalizata a dejectelor , etc. 
Costurile de prelucrare-potabilizare  a apei reci si de preparare a apei calde - la consumator , au crescut pana la limita inadmisibila  a refuzului de utilizare cu consecinte igenice generale , mai ales in marile comunitati locative.
De la o vreme , se constata ca in anumite regiuni , din cauza modificarior climatice (incalzirea globala ) defrisari haotice , circuitul natural al apei nu mai asigura vechile nivele de apa freatica , acestea coborand ocazional sau permanent la peste 10 m (secarea fantanilor) iar apa de foraj nepoluata chimic si microbian la peste 100 m adancime.
Cu alte cuvinte planeta ca si noi , suntem deja intr-o criza tacita a apei de consum - mai ales domestic - in paralel si in stransa legatura - cu criza ceva mai vocala a climei sau a incalzirii globale.
Desi bazinul hidrografic al Romaniei este generos si pluvialitatea numai cu ceva mai scazuta , perioadele de seceta se prelungesc , desertizarea unor zone inainteaza incet dar sigur , apa freatica se „adanceste”progresiv , exista semnele  directe si indirecte ale unei viitoare crize a apei daca nu ne vom reevalua  si gestiona corect resursele.

- „Apa este cel mai important constituent al organismului uman (70% din tesuturile corpului uman). Omul pierde zilnic prin transpiratie si prin secretii naturale pana la 2,5% liri de apa”. De aceea este foarte necesar sa ne completam rezervele de apa, band si aducand prin aport alimentar cam 3 l in 24 de ore.

Persoanele care nu beau  apa suficienta  au pielea uscata si aspra , urini puternic mirositoare , iar femeile indiferent de igiena fac vulvite iritative penibile , amicrobiene , din cauza urinilor hiperconcentrate.
Cu sau fara programe nationale sau europene de igiena comunala sau individuala, curand consumul de apa potabila va creste simtitor  fapt care ne obliga inca pe de acum , sa identificam si sa captam din timp apa necesara nu numai supravieturii nostre ci si a progresului nostru.


Fantana Miorita , Bucuresti.  Arh. Octav Doicescu ,
mozaic Milita Petrascu ,
                                                                      1936.


Fantana si Casa memoriala Prof. Doctor Mina Minovici.
                        Arhitectura in stil Brancovenesc
* * *
Civilizatia noastra isi pastreaza traditiile , fara a respinge insa nimic din progresul social si individual contemporan - cand acesta , ne ridica cu o treapta mai sus de cultura de  bunastare si de sanatate.
Nu cobaram in prozaic acum , ci in viata reala , cu ritualurile si costurile ei !
Un calendar de igiena saptamanala si zilnica , compatibil cu o igena corecta si  neexagerata - (dar) cu un consum economic contorizat numai de la 30-37 de grade C  - al  apei  calde , este urmatorul :
-         vinerea  , o baie generala la cada , cu spalatul si a parului la femei ;
-         martea  , un dus general ;
-         dimineata , spalatul dintilor , fetii , gatului si axilelor (subsuorilor) si  a perineului (cu sapun neutru) la chiuveta si bideu :
-         la sosirea acasa , spalarea  perineului (cu sapun neutru) si spalatul mainilor cu sapun normal  ;
-         seara , spalatul dintilor , a fetii (cu sapun normal) si a perineului (cu sapun neutru)  ;
-         in cursul zilei ,  dupa scaun  (defecare) spalarea anusului la bideu - dupa stergerea mai intai cu hartie igienica - dinainte catre inapoi la femei. Apoi mai intai se spala vulva , apoi anusul  si mainile la chiuveta cu sapun normal ;
-         in cursul zilei , dupa urinare  barbatul isi spala glandul penisului la chiuveta
iar femeia vulva la bideu cu putin sapun lichid de preferat cu pH neutru.

  
 Toate aceste spalari igienice obligatorii vor consuma peste 250 litri de apa calda - saptamanal , de persoana - (contorizata numai de la 30 de grade C , in sus )

Astfel , consumul lunar de apa calda va fi de 1500 l , adica  1,5  mc de apa calda /persoana , si de 6 mc (mediu) pentru o familie de 4 persoane.
*
Prosoapele de baie trebuie sa fie din bumbac curat fara amestecuri de fibre sintetice , individuale si separate : pentru fata si corp  , iar pentru perineu  un prosop pentru vulva si un altul separat pentru anus.
Prosoapele de hartie cu unica folosinta si servtelele parfumate sunt practice la serviciu si in calatorie pentru vulva si anus.
      *  *
Nota bene : pentru reducerea consumului de apa , este ideala utilizarea robinetelor cu senzor , care nu curg decat atunci cand mainele sunt sub robinet !  Investitia se amortizeaza foarte repede prin reducerea drastica a consumului (70%).

 
Robinet cu senzor
*  *  * 

Baie eleganta pe doua nivele , dar incomoda.
Complect dotata  , a se remarca vana cu sezut si jeturi pentru hidroterapie.

Trist si umilitor !
Cu toata tristeta interpretarii acestei statistici , in 10 - 15 ani situatia s-ar putea schimba radical in bine , in cazul elaborarii unui program national  de igenizare urbana a satului romanesc , program insa si cu sustinere materiala a Uniunii Europene.
Cele trei mari probleme de igenizare constau in adductia de apa curenta , canalizare si epurarea apelor uzate. O problema nu mai putin importanta este insa si cea a gunoiului menajer. Toate isi pot gasi o rezolvare favorabila cu o campanie educativa sustinuta , o preocupare a primariilor si subventii pe masura scopului.

    ( Eurostat )

 Baie cu design modern si ergonomic , corect utilata.

Satul nostru traditional ar dobandi un plus de frumusete si atractivitate daca acest aspect intim - o camera de baie si o toaleta  igienica si comoda (WC) , precum si un bideu - nu ar mai fi o gratificatie de exceptie , ci o regula !
                                                                              D i o g e n e



   D i o g e n e




No comments: